Znaleziono 129 wyników

autor: mar.cz
02 czerwca 2015, 20:12
Forum: Forum specjalistyczne
Temat: pacjent kardiologiczny
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 3514
Płeć:

wykonywanie INR jest bezcelowe, bo clopidogrel i ASA nie wpływają na jego wzrost. Leków przeciwpłytkowych nie można odstawić do roku od wszczepieniu stentu, więc wszystkie procedury trzeba wykonać bez przerywania ich zażywania. Należy liczyć się ze zwiększonym ryzykiem krwawienia po ekstrakcji zęba ...
autor: mar.cz
23 lutego 2013, 20:02
Forum: Z praktyki wzięte ... przypadki
Temat: kamień w śliniance
Odpowiedzi: 39
Odsłony: 3924
Płeć:

Jeżeli kamień znajduje się w obrębie ślinianki podżuchwowej, a nie w przewodzie Whartona, to prawdopodobieństwo samoistnego wydzielenia kamienia z zastosowaniem środków ślinopędnych jest bliskie zeru. W Warszawie u Prof. Wanyury wykonuje się zabiegi sialoendoskopii u ew. usuwa się złogi ślinowe endo...
autor: mar.cz
17 stycznia 2012, 22:35
Forum: Z praktyki wzięte ... przypadki
Temat: język
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 1659
Płeć:

Rozpoznanie ca plano, usunałeś go... I co dalej? Co z węzłami chłonnymi?
autor: mar.cz
12 stycznia 2012, 10:45
Forum: Dla wszystkich
Temat: Rozpieranie miedzy zebami
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 8039
Płeć:

Piszesz, że wykonano zdjęcie rtg., czy było to zdjęcie pantomograficzne, czy zdjęcie punktowe? Jeżeli nie miałaś wykonanej panoramy, to proponuję, żeby takie zdjęcie wykonać. Jeżeli masz taką możliwość, wklej zdjęcia na forum. To zawsze jakaś dodatkowa informacja.
autor: mar.cz
11 stycznia 2012, 13:38
Forum: Dla wszystkich
Temat: Kilkudniowa opuchlizna twarzy po znieczuleniu
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 19211
Płeć:

Z Twojego opisu wynika, że podczas znieczulenia doszło do powstania krwiaka. Takie powikłanie jest możliwe, go uszkodzi się tętnice lub żyłę podczas wprowadzania igły w tkanki. Niebezpieczne w przypadku krwiaka jest to, że może wynaczyniona krew może zropieć i spowodować rozwinięcie się stanu zapaln...
autor: mar.cz
02 stycznia 2012, 17:25
Forum: Dla wszystkich
Temat: Hipercementoza ?
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 3528
Płeć:

Drugie zdjęcie na moim komputerze jest mało czytelne. Tak jak wcześniej pisałem, zęba należy ponownie leczyć kanałowo.
autor: mar.cz
02 stycznia 2012, 13:41
Forum: Dla wszystkich
Temat: Hipercementoza ?
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 3528
Płeć:

Obraz na zdjęciu rtg odpowiada ogniskowej dysplazji kostnej. To nic strasznego. Właściwie nie wymaga to leczenia ani usunięcia zęba. Powinno się ponownie leczyć endodontycznie zęba, bo korzeń od strony piątki jest niedopełniony i pewnie dlatego też były dolegliwości. Poza tym powinno wykonać się zdj...
autor: mar.cz
10 grudnia 2011, 22:20
Forum: Forum ogólnostomatologiczne
Temat: Zmiana na śluzówce policzka , foto
Odpowiedzi: 31
Odsłony: 3153
Płeć:

Być może jest to erytroplakia. Moim zdaniem trzeba jak najszybciej pobrać wycinek do badania hist.-pat.
autor: mar.cz
30 listopada 2011, 18:28
Forum: Dla wszystkich
Temat: Pomocy ! Ból po prawej, górnej stronie szczęki :(
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 2611
Płeć:

A czy byłeś u laryngologa? Na pewno trzeba wykluczyć choroby zatok obocznych nosa. Jeżeli ból nie ustępuje, to powinieneś ponownie pójść do neurologa, bo może trzeba będzie wykonać badanie tomografii twarzoczaszki i mózgowia. Jeżeli możesz, to wrzuć swoje zdjęcie na forum.
autor: mar.cz
14 listopada 2011, 09:41
Forum: Forum specjalistyczne
Temat: Kanał nerwu
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 1111
Płeć:

Nerw zębodołowy dolny wcale nie kończy się n. bródkowym a oddaje większość swoich włókien, które formuje n. mentalis. Następnie przedłuża się w gałąź zębodołową dolną przednią, która biegnie nadal w okolicę bródkową żuchwy.
autor: mar.cz
09 listopada 2011, 16:56
Forum: Dla wszystkich
Temat: ropa i antybiotyk
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 1753
Płeć:

Zdecydowanie idź do lekarki, żeby nacięła ropnia.
autor: mar.cz
04 listopada 2011, 23:38
Forum: Dla wszystkich
Temat: Usunięcie ósemek
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 5987
Płeć:

A nie masz problemów z prawym stawem skroniowo-żuchwowym? Na zdjęciu wygląda na to, że jest nieprawidłowy. Jak będziesz na wizycie, zwróć uwagę lekarzowi na to.
autor: mar.cz
04 listopada 2011, 14:35
Forum: Forum specjalistyczne
Temat: pytanie do chirurgów
Odpowiedzi: 58
Odsłony: 6779
Płeć:

Bea, najpewniej podczas pierwszej wizyty pacjent był na etapie ropnego zapalenia ozębnej lub ropnia śródkostnego. Wtedy nie zawsze bada się odczyn zapalny ze strony tkanek miękkich. Moim zdaniem wszystko zrobiłaś prawidłowo. Otworzyłaś zęba, zleciłaś antybiotyk i okłady wysychające, które ograniczył...
autor: mar.cz
22 października 2011, 09:58
Forum: Forum ogólnostomatologiczne
Temat: Błąd lekarski??? onet.pl
Odpowiedzi: 70
Odsłony: 7689
Płeć:

A propos dyskusji, znalazłem taki artykuł:
autor: mar.cz
21 października 2011, 22:31
Forum: Z praktyki wzięte ... przypadki
Temat: achy , ochy i ojeje
Odpowiedzi: 43
Odsłony: 4933
Płeć:

Na zdjęciu OPG nie widać stawu rzekomego. Tak na prawdę konsultacja chirurgiczna nic tutaj nie wniesie. Zastanawiam się, co można by chirurgicznie podziałać... Dwie opcje: kondylektomia lub kondylektomia wraz z rekonstrukcją ssż. Ale pacjent nie ma dolegliwości bólowych, rozwarcie szczęk dobre a sto...

Wyszukiwanie zaawansowane

Legenda

  • Nowe posty
  • Brak nowych
  • Forum zablokowane
Dołącz do nas

O nas Dentonet - Internetowy Serwis Stomatologiczny.
Pierwszy, największy i najpopularniejszy stomatologiczny portal w Polsce.
Powstał w połowie 2000 roku, a swój debiut miał na wystawie CEDE w Łodzi we wrześniu 2000 roku.