uraz + złamanie poddziąsłowe 11

(ale nie tylko dla specjalistów - endo, perio, ortodoncja, implanty, protetyka, rtg itd.)
Darek_
Lekarz Stomatolog
Posty: 31
Rejestracja: 12 lutego 2005, 22:19

uraz + złamanie poddziąsłowe 11

Postautor: Darek_ » 06 sierpnia 2006, 18:37

Witam!
Pacjent 24 lata.uraz jedynek. złamanie zęba 11 i Ist./IIst ruchomości 21.21 brak reakcji na chlorek etylu.w załączeniu rtg. czy jest jeszcze szansa na ekstruzję 11? jeśli nie ,to po jakim czasie obciążylibyście 21 mostem
Pozdrawiam i dzięki za konsultację
Załączniki
1.jpg

mjoniec
Lekarz Stomatolog
Posty: 39
Rejestracja: 30 grudnia 2005, 17:42

Postautor: mjoniec » 06 sierpnia 2006, 18:56

Witam,
Wydaje się głęboko złamany,myślę ,że ekstruzję należy odrzucić w tym wypadku bo korzeń jest zbyt krótki na wkk + korona .Idealnym rozwiązaniem jest ekstrakcja z jednoczesną implantacją.Trochę szkoda szlifować,zwłaszcza,że po usunięciu 11 bez implantacji dojdzie do zaniku kości i most będzie średnio estetyczny jeśli chodzi o linię dziąsła 11-21.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
-Pablo-
Lekarz Stomatolog
Posty: 7443
Rejestracja: 31 marca 2003, 23:00
Lokalizacja: New Sącz City

Postautor: -Pablo- » 06 sierpnia 2006, 19:44

darek,

Korzeń 11 oczywiście usunąć.

21 wygląda na wysuniętego z zębodołu. W okolicy szyjki widać przejaśnienie (złamanie?).

Niekoniecznie most będzie nieestetyczny. Jeśli wcześnie zrobisz most z przesłęm 'jajowatym' estetyka może być bardzo dobra.

Pablo
„Z mądrym człowiekiem to i pogadać ciekawie” F. Dostojewski

chilli
Lekarz Stomatolog
Posty: 15841
Rejestracja: 24 kwietnia 2004, 17:23

Postautor: chilli » 06 sierpnia 2006, 20:18

Najlepiej implant natychmiastowy-z obiazeniem natychm.,czy bez -do wyboru i uznania przez lekarza. Pacjent jest mlody i bedzie dlugo wdzieczny lekarzowi za uratowanie wyrostka i zebow sasiednich.

jerzyf
Lekarz Stomatolog
Posty: 1314
Rejestracja: 09 marca 2004, 10:15

Postautor: jerzyf » 07 sierpnia 2006, 08:33

A gdy pacjenta nie stać na implant? Usuniemy to zanik wyrostka pewny nawet jak wykonamy most adhezyjny.

chilli
Lekarz Stomatolog
Posty: 15841
Rejestracja: 24 kwietnia 2004, 17:23

Postautor: chilli » 07 sierpnia 2006, 08:55

To niech cos pacjent wykombinuje z ta kasa :razz:jak bylby to samochod to by wykombinowal. W takiej sytuacji lepiej zrobic endo tego kawalka-koszt niewielki ,bo latwe. zamknac Gi.I most adhezyjny.I poczekac na lepsze czasy.Ale nie rwac od razu :!:

jerzyf
Lekarz Stomatolog
Posty: 1314
Rejestracja: 09 marca 2004, 10:15

Postautor: jerzyf » 07 sierpnia 2006, 10:11

chi pisze:zrobic endo tego kawalka-koszt niewielki ,bo latwe. zamknac

tak taż myślałem
-Pablo- pisze:Korzeń 11 oczywiście usunąć

bo nie wszystko w medycynie jest talkie oczywiste

maggie
Lekarz Stomatolog
Posty: 456
Rejestracja: 21 listopada 2004, 20:21

Postautor: maggie » 07 sierpnia 2006, 10:25

Ja mam podobny przypadek pacjent młody korzen zęba 11,złamany +zniszczony próchnicą, za bardzo, żeby odbudować wkładem +korona .Zęby sąsiednie nie zniszczone.(szkoda szlifować.Dodam ,ze higiena słaba,albo żadna dziąsła rozpulchnione,przekrwione.Czy takim przypadku proponować implantację?Pacjen był raz, ma poprawić higienę.Zobaczymy

jerzyf
Lekarz Stomatolog
Posty: 1314
Rejestracja: 09 marca 2004, 10:15

Postautor: jerzyf » 07 sierpnia 2006, 11:18

qwert pisze:najlepiej ekstrakcję powolną przez ekstruzję

czy mógłbyś napisać coś więcej na ten temat

Awatar użytkownika
losiu
Lekarz Stomatolog
Posty: 8304
Rejestracja: 06 lutego 2004, 17:32
Tytuł użytkownika: Super ktoś!
Lokalizacja: :)
Kontakt:

Postautor: losiu » 07 sierpnia 2006, 15:45

qwert to ma bańke nie od parady popieram choc nigdy tego nie robilem:))))qwert am do ciebie prywatna kwestie moge ci podesac meila??

[ Dodano: 2006-08-07, 16:45 ]
daj mi meila jak mozesz?
Gorszy sie jedynie ten,kto uważa sie za lepszego.
Nie gorszy sie człowiek,który wie że jest zdolny do każdego zła.....

Awatar użytkownika
-Pablo-
Lekarz Stomatolog
Posty: 7443
Rejestracja: 31 marca 2003, 23:00
Lokalizacja: New Sącz City

Postautor: -Pablo- » 07 sierpnia 2006, 19:43

Naturalnie implant to lepsze rozwiązanie od szlifowania jedynki i kła. Ale wiadomo...

chi twierdzi żeby "nie rwać od razu", tylko zrobić endo połowy korzenia. Hmm, jak się kobieta uprze to zrobi tylko po co? Jeśli mnie wzrok nie myli to lina złamania jest 2-3 mm poniżej wyrostka zębodołowego. Nie sądzę że zostawianie 2/3 korzenia to dobry pomysł. Gdyby coś takiego zdarzyło się u mnie "rwał" bym od razu.

Zanik wyrostka w pewnym stopniu będzie. Ale jeśli odczeka się po ekstrakcji kilka tygodni tak żeby dziąsło "doszło do siebie", konwencjonalny most mógłby być estetyczny. W tym czasie można zrobić tymczasowy most z przęsłem w kształcie jajowatym (powierzchnia dośluzówkowa). To pomogłoby zachować wgłębienie po usuniętym zębie i brodawki dziąsłowe. Gdy sytuacja się unormuje można zrobić analogiczny, ostateczny most.

Pablo
Ostatnio zmieniony 07 sierpnia 2006, 20:42 przez -Pablo-, łącznie zmieniany 1 raz.
„Z mądrym człowiekiem to i pogadać ciekawie” F. Dostojewski

mjoniec
Lekarz Stomatolog
Posty: 39
Rejestracja: 30 grudnia 2005, 17:42

Postautor: mjoniec » 07 sierpnia 2006, 20:28

Witam,
Powolna ekstruzja z odbudową kości a potem implant to przecież zupełnie bezsensu w tym przypadku.Idealnym łożem do implantu jest zębodół bezpośrednio po ekstakcji.Odbudowywać kość a potem znowu robić łoże do wszczepu czyli usuwać tę kość ??Pomijam już dodatkowy koszt dla pacjenta

chilli
Lekarz Stomatolog
Posty: 15841
Rejestracja: 24 kwietnia 2004, 17:23

Postautor: chilli » 07 sierpnia 2006, 21:07

qwert pisze:a ja proponuję ekstruzję orto. a najlepiej ekstrakcję powolną przez ekstruzję. taki korzeń bardzo ładnie ciągnie za sobą kość i stwarza idealne warunki do implantacji, bądź mostu z pełnym wyrostkiem w tej okolicy.



Bardzo ciekawy pomysl :idea: Tyle ze ,troche trudny kosmetycznie dla pacjenta.Jestem zwolennikiem natychmiastowych implantacji,bo sama przez to przeszlam .Implant został wkrecony do korzenia podniebiennego 24.Polecam Yurka Z.

[ Dodano: 2006-08-07, 22:11 ]
qwert pisze:[email protected]

[ Dodano: 2006-08-07, 18:06 ]
zrobiłem ostatni taką sztukę w poziomie.
pacjent do leczenia ap. stałymi z utraconą 45 i cienkim wyrostkiem w tym miejscu.
przesunąłem mu 44 w miejsce 45 i mam piękną kość pod implant (44)bez cudowania z wyrostkiem.


To dobrze ,ze ci sie udalo,bo gdy jest zwezony wyrostek po odleglej ekstrakcji,moga byc duze trudnosci w przesuwaniu sasiednich zebow.Zastosowales miniimplant do zakotwienia?

Darek_
Lekarz Stomatolog
Posty: 31
Rejestracja: 12 lutego 2005, 22:19

Postautor: Darek_ » 07 sierpnia 2006, 22:10

cześć!
Dzięki za pomoc. Pacjent był jeszcze dziś na konsultacji we Wrocławiu na szczękówce. To złamanie powstało na dyskotece-cios głową- więc chciałem aby obejrzał go specjalista. Tam wykonano jeszcze zdjęcie rtg i lekarz potwierdził, że jest złamanie 21. Zaproponował też pacjentowi most od 3 do 3. Mi wydaje się, że linia tego złamania przebiega na poziomie szyjki.Ggdyby udało się wykonać wkład na 21, to most mógłby być od 2 do 2 chyba że się mylę :roll: . Sprawę dodatkowo komplikuje fakt, że człowiek ten musi wyjechać na początku września. zaproponuję mu implamtację natychmiastową- sam się tym nie zajmuję więc jeśli ktoś z was Szanownych Listowiczów jest chętny i pracuje w okolicy leszna w najdalszym przypadku wrocławiu to jeśli pacjent się zdecyduje to odsyłam :cry: decyduje kolejność maili :smile: co sądzicie o tym moście 2-2 a co 3-3.
Pozdrawiam Darek

mjoniec
Lekarz Stomatolog
Posty: 39
Rejestracja: 30 grudnia 2005, 17:42

Postautor: mjoniec » 08 sierpnia 2006, 22:08

W takim razie jest to ciekawa alternatywa.W ten sposób patrząc można na przykład po ekstrakcji wypełnić zębodół materiałem kościozastępczym.Wracając do orto nawet po odbudowie za pomocą ekstruzji wyrostek też przecież w końcu zaniknie fakt,że dużo wolniej niż po ekstrakcji pewnie za kilka lat.Nie rozwiązuje nam to jednak kwestii protetyki tzn.most czy też most adhezyjny.Jedna sprawa mnie ciekawi (piszesz kilka tygodni)podczas ekstruzji wyciągamy zęba przez 3-6 tyg. ale potrzeba jeszcze raz tyle na retencję i przemodelowanie kości .Jak to wg ciebie wygląda w tym przypadku i jaki poziom (wysokości)wyrostka można osiągnąć.

pzdr


Wróć do „Forum specjalistyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości

Legenda

  • Nowe posty
  • Brak nowych
  • Forum zablokowane
Dołącz do nas

O nas Dentonet - Internetowy Serwis Stomatologiczny.
Pierwszy, największy i najpopularniejszy stomatologiczny portal w Polsce.
Powstał w połowie 2000 roku, a swój debiut miał na wystawie CEDE w Łodzi we wrześniu 2000 roku.