Skoro wyszło czarno na białym że co poniektórzy słuchają muzyki takiej lub owakiej to może znajdą się też miłośnicy innej działki pop-kultury ?
Ja na początek powiem tak :
w poniedziałki ok godz. 22 - 22.30 w TVP1 leci rosyjska ekranizacja "Mistrza i Małgorzaty " .Widziałem wszystkie adaptacje tego arcydzieła ale powiem szczerze - Ruscy naprawdę dali czadu . Wszystko jest na miejscu - od klimatycznej muzyki poprzez kolory sepii ( którymi okraszono te fragmenty które dzieją się w Moskwie ; sceny jerozolimskie co prawda nie dorównują temu co pokazał Gibson w "Pasji " ale ,umówmy się , o co innego w tym wypadku chodziło Bułhakowowi ) aż po grę aktorów : kocur Behemot - po prostu wymiata , dokładnie tak wyobrażałem sobie Małgorzatę ,Mistrza , Bezdomnego ,Fagota , Poncjusza Piłata , Marka Szczurzą Smierć ... jedynie ichniejszy Woland wypada moim zdaniem gorzej niż ten z kreacji Sp.Gustawa Holoubka ...
zapraszam fanów książki do oglądania ( aczkolwiek już 5 odcinków poszło )
jak to było ? " ... w białym płaszczu z podbiciem koloru krwawnika , posuwistym krokiem kawalerzysty , czternastego dnia wiosennego miesiąca nisan ....."