pytanie do będących w temacie - na co szczepiliście / na co nie szczepiliscie Wasze pociechy ???
wg karty praw pacjenta takrodzice maja chyba prawo odmowy.
Czy to szczepionka na wszystkie rotawirusy? Obawiam się,że nie.Wymioty i biegunki wywołuje też szereg innych wirusów,do końca przed tym nie uchronisz dzieciaka,a znane są przypadki problemów z mięśniówką jelit po pierwszych tego typu szczepionkach..Ja szczepiłam na wszystkie podstawowe,oczywiście wybierałam płatne typu 4 w1,żeby zaoszczędzić dziecku ilości wkłuć.Nie podawałabym polio doustnej,gdyż mam w rodzinie przypadek porażenia mózgowego prawdopodobnie po doustnej polio. Pneumokoki i meningokoki- zastanawiałam się nad tym,ale nie zaszczepiłam.Pneumokoki-z tego ,co pamiętam największą skutecznośc ma szczepionka do drugiego roku życia,potem spada do ok 40%.Meningo- jest na podtyp B,najwięcej grożnych zachorowań powoduje C,na który nie ma szczepionki.Także każdy musi rozważyć sam,skonsultować z wieloma lekarzami i podjąc decyzję.ja polecam szczepienie przeciwko rotawirusom, mozna je wykonac tylko do 6 m-ca życia
A to już zupełnie co innego.. Anty HiB jest szczepionką zalecaną przy szczepieniach podstawowych od 6 tyg życia. Pomyliłam się,meningo jest na A i C,nie ma na B,który wywołuje najwięcej zachorowań w PolsceB to jest haemopohilus influenzae
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości
O nas Dentonet - Internetowy Serwis Stomatologiczny.
Pierwszy, największy i najpopularniejszy stomatologiczny portal w Polsce.
Powstał w połowie 2000 roku, a swój debiut miał na wystawie CEDE w Łodzi we wrześniu 2000 roku.