Wszystkich, którzy kontaktowali się ze mną w piątek bardzo przepraszam, ale ze względu na ważne sprawy rodzinne nie byłem tego dnia w pracy i przyszły tydzień też mnie nie będzie (oficjalnie) w pracy.
Jako zagorzały Dentonauta jestem oczywiście cały czas online i w miarę możliwości podglądam posty i wątki.
W sytuacji, w której się znaleźliśmy najlepiej byłoby oczywiście spotkać się w realu, pogadać i ustalić formułę istnienia modów na Forum. Skoro jest to na razie niemożliwe, to wykorzystajmy to podForum na uzgodnienie naszych działań.
Postaram się to zebrać w punktach:
1. Moderatorzy ustanowieni byli głównie z myślą o forum dla pacjentów. Tam mogą działać swobodnie w sensie moderacji, kasowania (z podaniem przyczyny), modyfikacji itp. Prośba abyście nie nie prowadzili dyskusji 'przy pacjentach' z innymi kolegami. A tak się zdarzało. Wtedy piszcie do innego dentysty na priva.
2. Istnieje bezwzględny zakaz ingerencji w treść postów innych dentystów na Forum dla profesjonalistów. Wszystkie takie przypadki (konieczności ingerencji) proszę zgłaszać do mnie. Proszę też nie poprawiać oczywistych błędów ortograficznych, gramatycznych, literówek itp. bo widzę, że naród i w tym przypadku robi się nerwowy...
3. Możecie dzielić wątki, jak ostatnio, jeśli zmieniony jest temat dyskusji i przenieść we właściwe miejsce, ale bez ingerencji w treść postów. Jeśli taka akcja jest wg. Was konieczna proszę koniecznie najpierw poinformować o tym autora wątku.
4. Jeśli admin potwierdzi mi jednoznacznie, że ktokolwiek z Was zmienił post innemu Dentonaucie i to bez jego wiedzy, zostanie pozbawiony prawa moderowania.
5. Autor każdego postu ma prawo edytowanie, dodawania nowych treści do swojego własnego postu i moderatorzy, oczywiście Mody mogą też z tego prawa korzystać.
6. Moderatorzy mają prawo interweniować jeśli wątek idzie OFF-TOP. Proszę zwracać uwagę delikwentowi i ostrzegać, jeśli nie pomoże proszę poinformować mnie. Mnie będzie wygodniej Was wyręczyć np. w skasowaniu offtopu - inaczej będzie kolejna awantura. Tu musimy zaostrzyć kryteria i eliminować offtopy - do pogadania na różne tematy jest "Po Godzinach" albo Shoutbox.
I na koniec kolejny mój APEL. Błagam nie kłóćcie się pomiędzy sobą - zwłaszcza 'publicznie'. To fatalnie wygląda, wprowadza chaos, niesmak i zniechęca wielu do uczestnictwa w dyskusjach. A mnie trudno być arbitrem, bo autentycznie wszystkich Was lubię a rola śledczego zupełnie mi nie odpowiada.
Co do ankiety - to traktujemy ją jako wytyczne do działania i wszystkie sugestie będą analizowane.
Od samego początku chcieliśmy podzielić to Forum na dwie podstawowe części: na część dla pacjentów oraz dla lekarzy dentystów
i osób związanych zawodowo ze stomatologią. Z tego również powodu każdy forumowicz występuje pod nickiem, a jeśli chce pod własnym imieniem i nazwiskiem. Nie zamierzamy wprowadzać obowiązku 'odkrywania się'. Szanujemy prywatność forumowiczów (choć ma to oczywiście swoje wady i zalety).
Wiele postulowanych zmian ma ograniczenia techniczne, o których będę gadał z adminem. Może zastosujemy inne rozwiązania...
A teraz ZGODA, ZGODA A BÓG WSZYSTKIM RĘKĘ PODA

Tomek