Centrum Szkoleniowe DSI Face-Clinic, ul. Łuczek 4, Warszawa / 2019-08-31
590 zł brutto
dr_feelgood pisze:Co do pośrednich (oprócz koron, bo to już bardziej skomplikowany temat) onlayów, inlayów, endokoron to moze jakieś ksiażki? Wg mnie w zupełności wystarczy + jakiś wykład.
Tak na szybko co trzeba zrobic:
- rozbierzne ściany
- grubsze od 2mm zostawiamy, cieńsze pokrywamy nakładem (chociaż jak mam 2kl to ścinam ściany i pokrywam)
- ubytek poddziąsłowy to robisz DME (deep margin elevation); wszędzie pokazują kompozytem ale jak nie masz szkliwa to się rozszczelni i nici z najlepszego nakładu, więc raczej jakiś biokompatybilny materiał; Geristore, Activia(?), GI...
- na połączeniu nakład-ząb nie może być kontaktu z p-wstawnym zębem; czyli znosisz guzki (zawsze serce boli)
Dowiesz się na kursie, że:
- po endo trzeba zrobic odbudowę na włóknach szklanych, potem zrobić nakład - nie mam pojęcia po co, podwójna robota, dodatkowy koszt, wg mnie lepiej endokoronę. Szybciej i w razie reendo nie trzeba wydzierać włókien z kanałów.
Tipy:
- używając cementu dualnego robię jakby "formówki" z poliestru, bardzo cienkie 20 czy 40um(?), przez co nie mam problemów z nadmiarami na interproksymalnych.
- zamiast uzywać samotawiących/samoadhezyjnych cementów; wypiaskuj (opcjonalnie) pow nakładu, wytraw kwasem HF, silan, bond, cement do wyboru i kleisz.
Ciekawe o czym zapomniałem
Gelo85 pisze:Kompozyt połączy się z cementem ? Mam pewne wątpliwości.
Dlaczego margin odpryśnie jak korona nie przypasi ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości
O nas Dentonet - Internetowy Serwis Stomatologiczny.
Pierwszy, największy i najpopularniejszy stomatologiczny portal w Polsce.
Powstał w połowie 2000 roku, a swój debiut miał na wystawie CEDE w Łodzi we wrześniu 2000 roku.